Bedrijven
De Hoge Dennen Capital > Nieuws > Anders Invest en De Hoge Dennen Capital kopen Lagersmit Sealing Solutions

Anders Invest en De Hoge Dennen Capital kopen Lagersmit Sealing Solutions

PERSBERICHT | De Hoge Dennen Capital  heeft samen met investeringsmaatschappij Anders Invest en een aantal co-investeerders het 160-jaar oude Lagersmit Sealing Solutions uit Alblasserdam overgenomen. De aandelen zijn gekocht van directeur en grootaandeelhouder Willem Steenge en Rabo Participaties. Willem Steenge zal aanblijven als CEO.

Lagersmit produceert en verkoopt as-afdichtingen voor scheepsschroeven pompen en getijdenturbines. Dit is een cruciaal onderdeel waardoor vloeistoffen van elkaar gescheiden blijven. In het geval van een scheepsvoortstuwing blijft het zeewater buiten en de smeerolie binnen in het schip. Door de hoge kwaliteit van de afdichtingen worden deze eveneens gebruikt in baggerpompen, (koel)waterpompen, getijden centrales, gemalen en andere industriële toepassingen. Lagersmit kent haar oorsprong in 1856 en was lang onderdeel van Koninklijke IHC. De onderneming heeft een kwalitatief hoogwaardig en breed productprogramma en realiseert een gezonde omzet en winst.

De wereldmarkt wordt al lang gedomineerd door 4 spelers waarvan Lagermit de laatste onafhankelijke en meest gefocuste speler is. Het heeft een omvangrijk internationaal netwerk van verkoop- en servicepunten en haalt een groot deel van haar omzet uit terugkerende omzet bij bestaande klanten en uit service, waardoor het relatief weinig last heeft van de moeilijke maritieme markt. De onderneming beschikt over een sterk geautomatiseerde productie en heeft alle benodigde engineeringkennis in eigen huis.

De Hoge Dennen Capital en Anders kijken ernaar uit om samen met het managementteam en de circa 60 medewerkers nieuwe groei aan Lagersmit toe te voegen.

De aandeelhouders zijn toegetreden met een langetermijnvisie waarbij de focus ligt op stabiliteit en het continueren van de groeiambities, onder andere in China en de industriemarkt. De transactie is onder leiding van Anders Invest tot stand gekomen.

De Hoge Dennen Capital is de zelfstandig opererende private equity investeringsmaatschappij van de familie De Rijcke. De familie De Rijcke is meerdere generaties eigenaar geweest van Groenwoudt Supermarkten en Kruidvat Drogisterijen welke eind jaren negentig respectievelijk begin deze eeuw zijn verkocht. De investeringsfilosofie wordt gekenmerkt door ondernemerschap, flexibiliteit, partnership en lange termijn relaties. De achtergrond en investeringsfilosofie van De Hoge Dennen Capital maakt haar uitstekend geschikt voor het Nederlandse familiebedrijf. Het accent van de investeringen ligt op (familie)bedrijven in situaties van opvolging, herplaatsing, buy-out of expansiefinanciering.

Anders Invest is een investeringsmaatschappij die zich richt op het Nederlandse MKB met een technisch karakter en bewezen omzet- en winstcapaciteit. Zij stelt risicodragend kapitaal ter beschikking van €500.000 tot €10.000.000 ten behoeve van zowel minderheid- als meerderheidsbelangen. Het Anders Invest Evergreen Fund heeft geïnvesteerd in 5 succesvolle en groeiende ondernemingen: Metalura, gAvilar, Stackdoor,.Kiekens en Bos Machines. De aanpak van Anders Invest onderscheidt zich door focus op de lange termijn, duurzame waardeontwikkeling (slow equity), praktische en actieve management ondersteuning (supportive) en een eerlijke en transparante benadering (straight). Het fondsmanagement investeert 10% van het totale fondsvolume mee uit eigen middelen.